koffeintabletter

Koffeintabletter

Näringsrik kost och mycket vila är två viktiga delar om man vill få ut så mycket som möjligt av sin träning. Om man dessutom vill få maximalt med energi under sin träning så kan intag av ett pre-workout tillskott innan träningen göra så man kan prestera optimalt under sitt träningspass.

Pre-workout tillskott innehåller ämnen som ger en extra krafter, uthållighet och också ofta hjälper till att sätta fart på fettförbränningen. Det finns ett stort antal olika tillskott på marknaden som man kan köpa som ger en extra kick under träningen.

koffeintabletterEtt alternativ till de vanliga pre-workout tillskotten är koffeintabletter. Koffeintabletter innehåller enbart ämnet koffein och ger ett ordentligt energitillskott under ens träningspass. Koffeintabletter är det vanligaste använda ämnet hos personer som sportar och tränar vilket beror på att koffein ger en ordentlig kick under träningen, inte innehåller några tillsatser och dessutom har en snabb verkan.

Vad är koffein

Koffein är ett ämne som utvinns ur kaffebönor, teblad eller vissa andra frukter. Koffein finns naturligt i kaffe och te men används även som tillsats i olika läskedrycker och energidrycker. Koffein är en centralstimulerande drog som påverkar nervsystemet. Dock är koffein en harmlös drog och är därmed inte klassat som ett dopningspreparat.

Koffein har använt sedan år 1819, då man lyckades utvinna och kristallisera koffeinet, och har sedan dess använts i olika drycker och livsmedel för att motverka trötthet och öka orken hos den som intar det.

Positiva effekter av koffein

Koffein används främst för att motverka trötthet och för att öka medvetenheten. Koffein har en uppiggande effekt som gör att man orkar mer. Desto större mängd koffein man intar desto större energikick får man av koffeinet.

koffeinKoffein används inom alla möjliga samhällsgrupper och personer. Personer som arbetar hårt eller långa dagar har stor hjälp av att inta en koffeindryck för att orka mer. Koffein hittar man i kaffe, te och läsk men även i flertalet olika energidrycker. En burk Red Bull, 25 cl, innehåller 80 mg koffein medan kaffe i samma mängd innehåller hela 200 mg koffein.

I träning och sport sammanhang har man använt koffein under en lång tid för att tillfälligt öka sin förmåga att prestera bättre. Koffein är en av få centralstimulerande droger som inte är dopningsklassad, mycket därför att det är en ofarlig drog.

Koffein hittar man även ofta som tillsats i produkter som ökar fettförbränningen. Orsaken till detta är att koffein bidrar till att öka ämnesomsättningen och därmed förbränner man mer fett. Därmed kan intag av koffein inför träningspasset ha flera effekter än att bara öka prestationsförmågan. Det finns studier som visar att personer som intar koffein före ett träningspass ökar sin prestationsförmåga med cirka 10 procent gentemot de personer som inte intar koffein.

Det finns även studier som säger att koffein har en positiv effekt för att förhindra stroke, vissa cancersjukdomar och även underlätta för personer med astma. Koffein ökar tillverkningen av dopamin i hjärnan vilket gör att man blir mer aktiv och får bättre minne.

Använd koffeintabletter som PWO

Koffeintabletter är ett utmärkt tillskott att använda istället för de dyrare pre-workout tillskotten. Man får i många fall samma effekt när det gäller energitillskott, mer ork och uthållighet samtidigt som koffein även hjälper till att öka ämnesomsättningen och därmed bidra till bättre fettförbränningen. Dessutom är koffeintabletter snabbverkande och man känner kraften komma redan ganska direkt efter att man intagit sina tabletter.

En normal dos av koffein inför ett träningspass ligger på mellan 200 mg upp till 400 mg. Detta gör att när man använder koffeintabletter som PWO så är kostnaden mindre än 1 krona per träningspass. Core Caffeine Koffeintabletter är en sådan produkt med väldigt lågt pris och som samtidigt inte innehåller några hokuspokus ingredienser.

Bieffekter av koffein

Det går att överdosera koffein vilket kan leda till illamående och sömnlöshet. Gränsen för vad en vuxen person kan inta per dag ligger på 20 mg per kilo och en dödlig dos anses vara 200 mg per kilo, vilket motsvarar cirka 100 koppar starkt kaffe.

Koffein är beroendeframkallande om det används ofta och i större mängder. När man slutar med koffein kan man få huvudvärk, humörsvängningar och känna sig allmänt trött. Huvudvärken försvinner inom något dygn med de övriga symptomen kan finnas kvar i upp till ett par veckor.

Stora intag av koffein sent under dagen kan leda till att man får svårt att sova och därför bör man inte inta koffein i större mängder under kvällstid.

Andre effekter som kan inträffa vid intag av koffein är utvidgade bronker, förhöjd puls och förhöjt blodtryck. Dessa effekter kan dock ha positiv påverkan i samband med träning.