Vad innehåller PWOs?

Nuförtiden så är det inte bara de som styrketränar för att se ut som Hulken som drar nytta av kosttillskott. Men att veta vad de olika kosttillskotten innehåller kanske inte är helt klart för alla. Här ska vi se lite närmre på vad dessa pulver och tabletter egentligen innehåller.

Syftet med en PWO

För att förstå lite bättre vad PWO:s egentligen handlar om så måste vi se lite närmre på syftet med den här typen av kosttillskott. Faktum är att det finns flera syften som alla har att göra med en hälsosammare livsstil samt bättre resultat av träning. För att nämna de viktigaste anledningarna till att man använder sig av Pre Workout produkter:

  • Man får mer energi
  • Man orkar längre
  • Prestationen under träning höjs
  • Styrkan ökar
  • Man får bättre fokus

Nu borde det inte vara så konstigt att även de som mest motionerar och inte tränar på elitnivå ser fördelar med PWO-produkter. När man satsar på en dryck som har de delar som ger ökad energi och fokus så kan det ju vara så att man mest behöver lite extra push för att ta sig igenom en lång natt inför en sluttentamen.

Ingredienser som ger pushen

få ut mer av träningen med pwoEn del PWO:s är cocktails av en rad ämnen medan andra bara har några få. Här följer några av de vanligaste ingredienserna och deras funktion. Tänk på att det även finns olagliga ingredienser i kosttillskott som säljs utanför Sverige. Det här kan handla om amfetaminliknande substanser som gör att den som tar preparatet blir beroende.

BCAA (grenade aminsyror)

Nästan varje PWO har BCAA som en viktig del av innehållet. Det här är grenade aminosyror som har den viktiga funktionen att hjälpa till med muskelbygget. Det är också så att vissa typer av aminosyror hjälper till med reparation av en muskel som bryts ned så vi talar även om återhämtning. På så vis så kan man se att det kan handla om Post Workout, alltså att man vill återhämta sig efter träning med en produkt som innehåller den typ av aminosyra som hjälper musklerna att komma igen.

De tre BCAA aminosyrorna är:

  • Leucin – Det här är en essentiell aminosyra vilket innebär att den mänskliga kroppen inte kan tillverka den. Man måste alltså få den i sig via näring eller smarta tillskott.
  • Isoleucine – Det här är också en aminosyra som man måste få i sig via maten och den finns bland annat i ägg, sojaprotein, fisk och i ost.
  • Valin – Kallas även för L-Valin och finns i kött, fisk, bönor och mejeriprodukter. Valinet är oerhört viktigt för bebisar och barn för att de ska växa som de ska, men även vuxna behöver denna syra för att bygga och bibehålla muskelvävnad.

Beta Alanin

Ett exempel på en aminosyra som finns i preparaten som är särskilt intressanta för den som vill bygga och underhålla muskler är Beta Alanin. Med denna syra så kan man få ner mjölksyraeffekten. Det här beror på att Beta Alaninet ger musklerna en skjuts i produktionen av karosin och därmed så uppstår det en bättre balans vilket innebär att man kan träna längre och tuffare utan att vilja lägga sig ner på golvet och svimma av med ben som gör ont.

Tyrosin

För att man ska få ut mer av sin träning och bygga muskler så gäller det att komma åt kroppens tillväxthormon och det gör man med Tyrosin. Tyrosinet anses hjälpa till med att bygga muskler och även med att bränna fett så det är en perfekt kombination för den som tränar. Dessutom så får man här hjälp med fokus tack vare det dopamin som skapas i kroppen då man får i sig denna aminosyra. Därmed kan man säga att Tyrosin i PWO-preparat ger både energi och en ökad styrka.

Citrulline

Citrulline är en icke essentiell aminosyra. Om du ser att det står Citrulline på ingredienslistan så innebär detta att du får hjälp med blodcirkulationen och även att din kropp får en mer vaskulär, smått ådrig, look när du tränar. Det här ämnet brukar refereras till som pump eftersom man får denna pumpeffekt av det.

Taurin

Du har säkert hört talas om ämnet Taurin i samband med sportdrycker som är till för att öka koncentration och ge energi. Man trodde ett tag att det här ämnet var farligt i kombination med alkohol, och att det kunde leda till problem med hjärta och kärl men så är inte fallet när du tar det som ett kosttillskott, så du kan känna dig fullkomligt trygg med en PWO som innehåller Taurin. Faktum är att den här syran istället kan ge hjärtat ett skydd. Taurinet är en aminosyra som bidrar till muskelvävnad som fungerar på ett optimalt vis och den anses vara ett bra sätt att öka på fettförbränningen på. Taurinet reglerar salt och vätskenivåerna i blodet och kan också ses som en antioxidant. Man finner detta ämne i kött, fisk och i bröstmjölk samt givetvis i smarta kosttillskott.

Kreatin

Låt oss inte förglömma kreatinet! Det här ämnet hjälper våra muskler att omvandla den energi som redan finns lagrad i våra muskler till rörelseenergi och det är ju precis vad man behöver inför ett tufft träningspass. Ämnet finns normalt i fisk och kött men det kan vara svårt att få i sig tillräckligt för att det ska räcka för intensiv träning så det är bra om den PWO man tar har detta ämne. Man ska dock akta sig för överskott av kreatin då detta möjligtvis kan vara tufft för njurarna. Tar man normala kosttillskott och i enlighet med de anvisningar som ges så ska det inte finnas något att oroa sig för.

Koffein

Koffein finns också ofta i PWO produkter och detta är inget hemligt ämne. Koffeinet är bra för nervsystemet och har möjligtvis en effekt på fettförbränningen. Känner man sig lite trött inför ett träningspass så kan koffeinet ge den kick man behöver för att komma igång och känna lusten till att ge järnet.