Biverkningar av PWO

PWO:s är ett effektivt sätt att öka sin uthållighet och fokus, och att få ett bättre resultat av sin träning, oavsett om resultatet man vill åt är att få större muskler som orkar lyfta mer, springa snabbare, eller bränna mera fett. Det trendiga kosttillskottet har blivit väldigt populärt eftersom det för de allra flesta ger de framgångar som man drömt om och eftersom effekten ofta kommer mycket snabbt.

Hur väljer man ett bra och säkert PWO tillskott?

PWO:s innehåller en mängd olika ämnen. Det varierar från tillverkare till tillverkare exakt vilka ämnen som ingår och i vilken dos så det är en god idé att läsa på litegrann och höra sig för hos personer med erfarenhet innan man väljer vilken sort man vill prova. Man ska naturligtvis alltid välja ett kosttillskott som är godkänt för den svenska marknaden och hålla sig till de rekommenderade doserna. Det här är sunt förnuft och förhindrar onödiga hälsorisker och överdoseringar. Man ska även börja med små doser för att gradvis öka mängden om man vill försäkra sig om att undvika så mycket biverkningar som möjligt och ge kroppen en chans att vänja sig vid det nya tillskottet i lugn och ro.

Vilka biverkningar finns det?

Pre Workout preparat är så populära för att de fungerar så effektivt och inte bara ger en fysisk effekt utan även en ökad mental skärpa och ett fokus som hjälper vardagsmotionärer såväl som professionella atleter att nå sina mål och förbättra sina resultat. Vad finns det då för risker med att ta dessa preparat?

Magbesvär

ont i magen av PWOKreatinet och andra ämnen i PWO:s kan ge tarmbesvär såsom diarré, magont och i vissa fall illamående. Olika fabrikat innehåller olika blandningar av ämnen så man ska börja med små doser och inte vara rädd för att prova ett annat märke om man upplever besvär.

Skador på njurarna

För höga halter under alltför lång tid kan ge njurskador. Detta är inte unikt endast för PWO utan gäller även för andra kosttillskott, men det är mycket ovanligt. Man ska vara noga med att hålla sig till de rekommenderade doserna och endast inta PWO just de dagar som man tränar.

Hjärtrubbningar och kärlskador

Det finns substanser i vissa Pre Workout preparat som tillsammans med koffein ger en alltför stimulerande effekt med risk för rubbningar i hjärtrytmen och i extrema fall även hjärtinfarkter. Stimulerande ämnen som till exempel koffein sätter igång det nervsystem som styr hjärtats arbetsrytm och även nybildningen av så kallade stresshormoner, adrenalin för att nämna ett exempel. Dessa hormoner ökar hjärt- och kärlaktiviteten ytterligare vilket kan leda till farliga biverkningar som hjärtrubbningar och stroke. Ett tecken på att man bör minska dosen är att man upplever hjärtklappningar

Överträning och ökad skaderisk

En annan bieffekt som man tar en risk att dra på sig är helt enkelt att effekten blir för stark. Man blir så pigg och fokuserad att man inte lyssnar ordentligt på kroppens signaler och därför tränar för hårt och för mycket med risk för skador som följd.

Lämna en kommentar