kreatin

Kreatin

kreatinDet är inte så konstigt att de som idrottar för att bygga muskler ser en fördel med kreatinpreparat. Nästan alla PWO-produkter innehåller kreatin eftersom det här ämnet är så bra då man vill ge kroppen mer energi så att man kan träna hårdare och komma längre med sin träning på kortare tid. Innan man börjar ta ett kreatinpreparat som enbart innehåller kreatin eller som inkluderar andra ämnen som också har en stimulerande funktion så kan det vara bra att lära sig lite mer om hur det här ämnet påverkar kroppen. Du kan läsa mer om detta på kreatin.nu där det finns information om viktiga saker som biverkningar och hur man doserar korrekt.

Kreatin som prestationsförhöjare

Vad är det då som gör att så många väljer kreatinet för att få ut mer av sin träning? Jo, det är så att det här är ett prestationshöjande ämne. Kreatinet finns i musklerna och vi får i oss ämnet via vanlig mat. Kroppen bildar också detta ämne, men om man tränar hårt så kan det vara så att man inte får i sig tillräckligt och att ett tillskott med kreatin skulle kunna vara en hjälp för kroppen att orka med träningspass där man ger järnet. Det här ämnet är även viktigt för satellitcellerna i kroppen och det betyder att kroppen av kreatinet kan få en skjuts i processen med att bygga upp nya muskler.

Fungerar det verkligen?

Man kan ju ställa sig skeptiskt till det där med att använda sig av kosttillskott som ska ge mer energi och pump i träning, och det är klart att det finns gott om tveksamma produkter på den svenska marknaden. Kreatinet är dock ett av de ämnen som man med säkerhet vet fungerar. Det har testats av elitidrottare och det används av folk som är mycket seriösa med sin träning. Här rör det sig inte bara om placeboeffekt, men det är viktigt att förstå att man måste hålla på med verklig träning, och ofta, för att det ska göra någon skillnad.

Rätt typ av kreatin-produkt

Sedan så kan det vara klokt att beakta om man vill använda sig av en vanlig PWO där kreatinet ingår eller om man vill ha en mer renodlad kreatin-produkt. För att komma fram till rätt variant så kan det vara bra att se över träningen man sysslar med, och att få råd av en expert som förstår sig på kosttillskott som proteinpulver och PWOs. Sedan så är det också viktigt att man noga följer de instruktioner som man får för den produkt som man väljer. Det är aldrig smart att försöka överdosera för att få ut mer för de anvisningar som ges är noga uträknade och de passar bra för de allra flesta. Man kan också vara petig och välja kreatinet som man trivs bäst med både vad gäller dosering för intag och vad gäller smak, för det finns flera bra varianter och märken att välja från.