Hur doserar man PWO:s?

Den senaste tiden har tillskotten som öka på styrka och energi fullkomligt exploderat i popularitet. Genom att lägga till PWO:s till sin träningsrutin får man bättre fokus så att man får ut mer av sin träning. Tillskotten ger dessutom ökad uthållighet och musklerna får mera styrka så att man kan nå sina önskade resultat snabbare, detta oavsett om man ägnar sig åt fysiskt träning för att man vill bränna fett, förbättra sin kondition, eller bygga muskler genom ren styrketräning. Den här typen av kosttillskott är för de flesta svenskar relativt nya, men fler och fler upptäcker att det finns fördelar med att starta sitt träningspass med en extra kick av energi och lust att ge allt.

När ska man ta det?

PWO är en förkortning för Pre Workout det vill säga ”före träning” och det är precis som namnet antyder den tidpunkten som man ska ta det här kosttillskottet. PWO:s tar man för att få ut maximal effekt av sitt träningspass och för att orka mera. Tillskottet bör intas ungefär en halvtimme till en timme innan man börjar sitt pass. Det finns i form av pulver, tabletter, och färdigmixade drycker så det är upp till var och ens personliga tycke och smak vilken form man använder sig av.

Hur stor dos tar man?

hur doserar man pwosMan ska alltid börja med att läsa på förpackningen för den specifika produkten som man har valt för att få riktlinjer om hur man ska dosera, men doseringen är fortfarande beroende av personliga faktorer som vilken typ av träning man utför, kroppsvikt och hur man är byggd. Om man tar andra kosttillskott ska man naturligtvis även tänka på att hålla sig till de rekommenderade doserna för dessa så att man inte får en kumulativ effekt som skulle kunna leda till en överdosering av vissa ämnen. Det ska dock nämnas att det är mycket svårt att överdosera då de preparat som säljs i Sverige inte innehåller sådant som är farligt då man tar lite mer än vanligt.

Anpassa mängd och tidpunkt efter personliga förutsättningar

Som ett exempel kan informationen på förpackningen säga att man ska ta 2 till 4 skopor 30 till 45 minuter innan träning. Om man har ett särskilt långt och fysiskt krävande träningspass framför sig kan man välja att ta en större dos som ligger närmare fyra skopor medan man en dag med en lugnare aktivitet planerad för gymmet kanske kan hålla sig till två. Sedan så får man pröva sig fram för att komma fram till när det är bäst att ta en PWO, för vissa så känns det bra med en kvart innan passet medan andra dricker sin energidrink en timme innan de drar igång. Man vill ha effekten under själva passet så det gäller att prova sig fram tills man har lärt sig hur lång tid det tar tills man känner effekten.

Trappa upp långsamt i början

För att introducera PWO:s skonsamt, så att man slipper eventuella magbesvär och verkligen hinner känna efter och lära sig hur effekten blir för just en själv, så är det rekommenderat att börja med halva den föreskrivna dosen och gradvis trappa upp under loppet av ungefär en till två veckor.